Header Ads

Resepi Sate Wow Sedapnya

Sempena Hari Raya Haji (1 September 2017) akan datang, bolehla kita bakar sate bersama-sama ahli keluarga anda. Semoga dengan ini akan mengeratkan lagi silatuttrahim antara keluarga. Dengan ini pemilikhatiku akan berkongsi dengan anda cara membuat sate yang paling sedap dalam galaksi bumi.  
Resepi ni boleh diguna untuk satay ayam/daging/kambing.

Bahan-bahan:  
  • Dua ekor ayam besar - dapat 150/170 cucuk
  • 2 biji bawang besar
  • 5 biji bawang putih
  • 2 sudu serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 2 inci halia
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 inci lengkuas
  • 3 biji buah keras
  • 11 batang serai
Kisar bahan diatas dengan sedikit air,

Kemudian perap isi ayam yang dipotong dadu dengan bahan kisar tadi bersama;
  • 2 cawan gula - boleh kurangkan gula kalau tidak suka manis
  • 1 cawan gula merah
  • 1 sudu penuh asam jawa
  • 5 sudu minyak masak
  • Garam dan serbuk perasa
Perap semalaman,cucuk isi sate pada pencucuk yg telah direndam semalaman.

Sate yg sedap mesti ada selit kulit/lemak ayam sikit kan.. Saya buat 3 ketul isi+1 ketul lemak.

Bakar dengan bara api sampai masak..





P/S

#Saya memang pakai ayam segar utk buat sate, ambil semua bahagian daging,kulit dan lemak,kecuali dibahagian leher dan hujung kepak sbb tak berdaging.

#Makin lama diperap,bertambah lembut sate kita nanti.

#Boleh guna dada ayam frozen, tapi sate akan kurang lembut,tapi tetap sedap.


Kredit resepi ini kepada Murni Rahmat via ‎Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Rujukan ResepiSedap

No comments

Powered by Blogger.