Sotong Masak Hitam
Bahan-bahannya:
500 gram sotong saiz kecil
5 biji bawang merah kisar
2 biji bawang putih kisar
sedikit halia kisar
sedikit kunyit hidup kisar
air asam secukupnya - untuk mengisar
11 biji cili api
1 biji bawang besar dihiris bulat
garam, gula dan perasa secukupnya
Cara-caranya:
- Sotong dicuci tanpa dibuang pundi hitamnya dan ditoskan airnya.
- Masukkan sotong dalam mangkuk dan masukkan bahan-bahan kisar bersama garam, gula dan perasa secukupnya. Gaul sebati dan perap seketika.
- Panaskan minyak dan masukkan sotong bersama bahan-bahan kisar tadi. Kacau sebati. Tutup kuali.
- Bila air sotong hampir kering,masukkan bawang besar hiris dan cili api tadi. Kacau sebati. Biarkan seketika di atas api sambil dikacau sekejap-sekejap dan bolehlah dihidangkan.
Post a Comment