Saturday, April 19, 2014

Sotong Masak Hitam

Bahan-bahannya:
500 gram sotong saiz kecil

5 biji bawang merah kisar
2 biji bawang putih kisar
sedikit halia kisar
sedikit kunyit hidup kisar
air asam secukupnya - untuk mengisar
11 biji cili api
1 biji bawang besar dihiris bulat
garam, gula dan perasa secukupnya


Cara-caranya:
  1. Sotong dicuci tanpa dibuang pundi hitamnya dan ditoskan airnya.
  2. Masukkan sotong dalam mangkuk dan masukkan bahan-bahan kisar bersama garam, gula dan perasa secukupnya. Gaul sebati dan perap seketika.
  3. Panaskan minyak dan masukkan sotong bersama bahan-bahan kisar tadi. Kacau sebati. Tutup kuali.
  4. Bila air sotong hampir kering,masukkan bawang besar hiris dan cili api tadi. Kacau sebati. Biarkan seketika di atas api sambil dikacau sekejap-sekejap dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment