Bahan-bahan ( 2 - 3 orang )
- 3 ekor sotong (saiz besar)
- 1 inci halia - dititik
- 3 biji bawang putih - dititik
- 1 batang serai - dititik
- 5 - 7 biji cili api - dititik
- 1 biji bawang besar - hiris bulat
- 1 cawan kicap manis
- garam & cuka secukup rasa (cuka boleh ganti dgn air asam jawa @ asam keping)
Cara-cara
- Sotong dibersihkan & dipotong ikut citarasa.
- Tumis halia, bawang putih, cili api & serai hingga wangi.
- Masukkan kicap manis ke dalam tumisan tadi. Tunggu sebentar hingga mendidih.
- Masukkan bawang yang dihiris dan sotong. Kacau selalu.
- Biarkan hingga bawang layu & sotong masak. Sambil tu perasakan dengan garam & sedikit cuka.
- **jangan biar sotong masak terlalu lama coz boleh menghilangkan rasa manis & liat bila dikunyah.
Post a Comment