Friday, September 6, 2013

SuSu Ibu yang terbaik

Susu ibu adalah susu yang terbaik buat baby anda. Susu ibu mengandungi nutrisi yang sangat penting untuk baby anda sehingga usianya 6 bulan. Susu ibu sebenarnya secara lumrahnya telah diciptakan Allah mengandungi nutrisi yang mencukupan bagi setiap tingkat perkembangan pembesaran baby anda. Susu ibu mengandungi antibodies dimana dapat menahan baby anda daripada jangkitan.

Kebanyakan jangkitan kepada chest, tummy, telinga dan urine adalah berlaku kepada baby yang minum susu selain susu ibu kerana tidak mempunyai pencegah jangkitan yang effectif seperti susu ibu.

Cara yang betul untuk breasfeeding


Susu yang di perah Apabila susu badan bertambah, dan anda terpaksa memerahnya, apa yang anda patut lakukan?..mcm mane? dan apakah cara yang betul untuk menyimpan susu yang sudah di perah? Apkah cara-cara perahan susu? 1) perahan tangan 2) menggunakan "breast pump"- samada yang manual atau yang automatik
Kenapa kene perah susu? 1)Jika bayi berada dalam Neonatal Unit di hospital 2)mempinyai baby yang tidak cukup bulan 3)Berkerja tetapi taknak anak minum susu lain 4) ada kembar dan nak elak penat Bila waktu yang sesuai nak Express milk? - selepas 30 min baby menyusu ( express both side) -pada waktu pagi selepas susuan pertama kepada baby anda - jika hanya susukan baby guna sebelah breast je..pump lagi sebelah -semasa menyusu atau ketika rasa susu penuh Berapa banyak susu yang saya perlu perah?  Berat bayi dalam Kg  X 150 mls = jumlah dalam 24 jam. bahagi number tu kepada jumlah baby anda makan dalam masa 24 jam. cthnya: 5kg baby X 150 mls = 750 mls bahagi 8 = 93 mls lebih kurang Berapa lama susu perahan bertahan? 1) 6 jam pada suhu bawah 25 celcius 2) 3 hari - 5 hingga 10 darjah celcius 3) 8 hari - 0 hingga 4 darjah celcius (simpan yang belah dalam, bukan kat pintu friedge 4) 6 bulan - (-18 celcius) dan lagi bawah Nak simpan dalam ape yer? 1)Bekas storage 2) plastik storage 



rujukan : National Health Service UK
Youtube-video
beberapa pembacaan lain

No comments:

Post a Comment