Sunday, September 9, 2012

Penjagaan dalam pantang selepas bersalin…

Tahniah anda telah bergelar IBU... Nama pun Ibu pasti ada tanggungjawab yang besar dan sukar bakal anda hadapi.. apa yang anda rasa pastinya kesakitan walaupun keseronokan terpancar di hati dan wajah anda.

Tapi ramai yang tidak tahu, apakah yang harus anda lakukan sebaik sahaja pulang dari hospital selepas melahirkan anak. Bagi kebanyakan orang hanya bergantung dengan herba yang di beli di pasaraya mahupun kampung2. Ada antara anda yang mungkin tidak tahu ke mana harus mencari perubatan-perubatan tradisional tidak melakukan apa-apa.

Ada antara Ibu yang selepas bersalin perlu duduk di hospital sekurang-kurangnya 1 malam. Tapi apa yang anda perlu lakukan ialah melakukan senaman yang di panggil " Breathing and First abdominal exercise " tujuannya ialah untuk improve circulation dan tone up perut kita dan "foot exercises" yang bertujuan memperbaiki circulation dan membantu mengurangkan bengkak di buku lali dan kaki. kedua2 exercise ini dilakukan pada 48 jam pertama selepas melahirkan anak. . lakukan 3X sehari.

1) Breathing and First abdominal exercise 
cara2:
baring dengan selelsa. letakkan tangan separuh bawah daripada perut. sekarang tarik nafas san rasa perut anda akan naik ke atas , sekarang hembuskan nafas sepenuhnya dan tarik perut anda ke arah belakang untuk menolak angin sebanyak yang anda boleh.

2) foot exercises
 Untuk melakukan excersise ni anda perlu baring di atas katil.
a- bengkokkan dan lunjurkan kaki anda ke atas dan ke bawah 10 - 15 kali
b- pusingkan kaki secara bulatan,cuma bahagian bukulali sahaja di gerakkan. bahagian kaki yang lain tidak digerakkan. buat 10 kali ke arah dua2 pusingan.

Luka Selepas bersalin
luka yang dihadapi oleh ibu-ibu yang bersalin secara normal pastinya menghadapi masalah untuk membuang air kecil bagi beberapa jam selepas bersalin. Ini kerana perasaan fobia yang dihadapi untuk ke tandas kerana
luka yang memedihkan. Untuk mengurangkan kesakitan anda bolehlah cuba melepaskan air kecing secara perlahan di selang dengan pernafasan yang bagus.


Selepas sehari bersalin, anda bolehlah mencucur air suam sebagai menggantikan air sejuk di tempat luka semasa mengeluarkan air kencing, ini bagi mengurangkan rasa pedih di kawasan luka, tindakan mengalirkan air suam serentak semasa kencing dapat mengurangkan rasa ketajaman asid air kencing yang terkena kawasan luka.

Anda digalakkan mandi sambil duduk di atas kerusi bagi mengurangkan rasa sakit contraksi akibat rahim yang mengecut. 

Menyusukan anak selepas sahaja bersalin.

Ramai ibu yang akan berasa agak stress lebih -lebih lagi bagi mereka yang pertama kali melahirkan anak sebab tidak tahu mcm mane nak susukan anak, banyak mane nak susukan anak, adakah anak anda dapat susu yang cukup.

Bagaimana Saya tahu baby saya cukup menyusu?
- Baby anda perlu sihat dan beratnya meningkat selepas 2 minggu

-dalam 48 jam pertama, baby anda akan mempunyai 2-3 nappies yang kotor.kemuadian penghasilan nappies yang basah akan meningkat dengan sekurang2nya 6 kali setiap 24jam bermula hari kelima ke atas.

- pada permulaan, baby akan berak dan najisnya berwarna hitam dipanggil meconium. Pada hari ke 3, ia sepatutnya bertukar menjadi lebih terang, kehijawan dan senang untuk di bersihkan. Pada hari ke-4 dan beberapa minggu pertama, baby anda sepatutnya mempunyai sekurang2nya 2 najis berwarna kuning setiap hari( untuk baby yang brestfeeding normal najisnya cair).

- Baby yang dah kenyang menyusu akan berhenti dengan sendirinya.

Kencing : Hari 1 dan ke 2    = 2-3 basah 
              Hari ke 3 dan 4    = Lebih kerap dan mungkin lebih
              Hari 5 ke atas      = sekurang-kurangnye 6 kali dalam 24 jam

Air besar : Permulaan         = Hitam 
                Hari ke 3           = warna kehijauan dan mula lighter
                hari ke 4            = Seharusnya bertukar kepada kuning terang dan kadgkala,     kelihatan seperti ada seed.

Apa lagi yang saya perlu tahu?
Sedarkah anda memerlukan beberapa vitamin bagi membantu anda memberi yang terbaik kepada bayi anda kerana anda memilih untuk menyusukan mereka. Di samping itu, vitamin ini juga penting untuk anda meningkatkan keperluan badan anda.

anda memerlukan:
-vitamin D -10 micrograms
-Vitaminc - 70 mg
- Folic acid (Folacin) -400 micrograms

AMARAN!: Jika anda mengandung, anda perlu elakkan pengambilan supplements yang mengandungi vitamin A (retinol)- ini termasuk some multivitamins- terlalu banyak pengambilannya akan membahayakan pertumbuhan baby. elakkan liver dan liver products. ( termasuk fish liver oil), as ia mengandungi vitamin A yang tinggi.


sumber: National Health service UKNo comments:

Post a Comment