Resepi Masak Ikan Tongkol Meletup
RESEPI IKAN TONGKOL MASAK CILI BERSANTAN
Bahan-bahannya:
Bahan-bahannya:
- Ikan kayu (gaul dengan garam dan kunyit - goreng setengah masak sahaja-ketepikan)
- Cili kering(ikut kepedasan masing-masing)
- 1 biji bawag besar
- 1 ulas bawag putih
- Blend semua bahan diatas
- 1 sudu kecil paste asam jawa
- 1/2 cawan air
- Santan pekat rm2
- 2 tangkai daun kari (wajib)
- Garam (sesedap rasa)
- Gula (sesedap rasa)
- Sedikit Secukup Rasa
- 1 biji bawang besar yang dimayang untuk hiasan
- Tumis bahan yang diblend tadi sampai naik bau.
- Masukkan garam,gula,daun kari,paste asam jawa dan air. Kacau sampai mendidih,
- Masukkan santan pekat, ikan tongkol yang digoreng tadi dan secukup rasa(api jgn kuat sgt).
- Kacau dan biarkan hingga pekat sedikit baru masukkan bwg besar yg dimayang utk hiasan.
Credit : Maslina Pawanchik
Post a Comment