Header Ads

Resepi Masak Ikan Tongkol Meletup

RESEPI IKAN  TONGKOL MASAK CILI BERSANTAN



Bahan-bahannya:
  1. Ikan kayu (gaul dengan garam dan kunyit - goreng setengah masak sahaja-ketepikan)
  2. Cili kering(ikut kepedasan masing-masing)
  3. 1 biji bawag besar
  4. 1 ulas bawag putih
    • Blend semua bahan diatas
  1. 1 sudu kecil paste asam jawa
  2. 1/2 cawan air
  3. Santan pekat rm2
  4. 2 tangkai daun kari (wajib)
  5. Garam (sesedap rasa)
  6. Gula (sesedap rasa)
  7. Sedikit Secukup Rasa
  8. 1 biji bawang besar yang dimayang untuk hiasan
Cara-caranya:
  1. Tumis bahan yang diblend tadi sampai naik bau. 
  2. Masukkan garam,gula,daun kari,paste asam jawa dan air. Kacau sampai mendidih, 
  3. Masukkan santan pekat, ikan tongkol yang digoreng tadi dan secukup rasa(api jgn kuat sgt). 
  4. Kacau dan biarkan hingga pekat sedikit baru masukkan bwg besar yg dimayang utk hiasan.
Senang kan..Selamat Mencuba!
 
 Credit : Maslina Pawanchik‎

No comments

Powered by Blogger.