Header Ads

Resepi Laksam Paling Sedap dan Mudah (12 gulung)


PemilikHatiku ingin berkongsi serba sedikit resepi laksam. 

Bahan-Bahan:
  • 3 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tpg gandum
  • Sedikit garaM
  • 4 3/4 cawan air suam
  • 3 sudu besar minyak masak
*Campur semua bahan-bahan diatas sehingga sebati...ketepikan sebentar

Cara-Cara:
  • Panaskan periuk kukusan..sediakan loyang atau penutup periuk aluminium yang disapu dengan minyak masak
  • Masukkan bancuhan tepung tadi dalam loyang atau tudung periuk ...jangan tebal jangan nipis...agak-agak la ye..kalau saya guna 3 senduk setiap adunan ...kukus dlm 5 minit.
  • Angkat loyang/penutup periuk dan alirkan bawah dengan air paip supaya sejuk.
  • Guna hujung sudu atau bendq yang boleh cungkil laksam ni keluar dari loyang...terus gulung dari loyang tersebut hingga habis.
  • Kukus lagi adunan laksam tadi shingga habis..
Kuah Laksam (6 orang makan) :
  • 3 ekor ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jangan buang..digunakan untuk kuah nanti
  • 2 biji bawang sederhana besar
  • 2 ulas bawang putih..
  • Sedikit je halia
  • 1/2 sdu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
  • sedikit belacan
  • 1/2 periuk santan pekat (agak2 6 org mkn + tambahan)
  • Garam
  • Gula
  • 2 keping asam gelugur
* Ikan yang direbus..diambil isinya sahaja dan air rebusan

* Bawang besar dan bawang putih serta halia dipotong kecik, belacan dan di kisar bersama-sama dengan isi ikan tadi serta masukkan sedikit air rebusan dalam blender supaya senang kisaran..

* Masukkan bahan kisar dalam periuk yang ada santan tadi ..masukkan baki air rebusan ikan

* Kemudian masukkan lada hitam yang ditumbuk halus,asam keping, garam dan gula

* Masak hingga mendidih..dgn api sederhana

Nota: belacan bakar- jika suka masukkan dlm laksam

Ulam-ulaman (Dihiris halus) :

  • Kacang panjang
  • Timun
  • Tauge
  • Kobis
Sambal laksam :

  • Sambal lada
  • Sedikit belacan
  • Lada merah
  • Cili api merah
  • Garam sikit
 *Semuanya kisar/tumbuk halus

Selamat Mencuba!



No comments

Powered by Blogger.