Resepi Laksam Paling Sedap dan Mudah (12 gulung)
PemilikHatiku ingin berkongsi serba sedikit resepi laksam.
Bahan-Bahan:
- 3 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tpg gandum
- Sedikit garaM
- 4 3/4 cawan air suam
- 3 sudu besar minyak masak
Cara-Cara:
- Panaskan periuk kukusan..sediakan loyang atau penutup periuk aluminium yang disapu dengan minyak masak
- Masukkan bancuhan tepung tadi dalam loyang atau tudung periuk ...jangan tebal jangan nipis...agak-agak la ye..kalau saya guna 3 senduk setiap adunan ...kukus dlm 5 minit.
- Angkat loyang/penutup periuk dan alirkan bawah dengan air paip supaya sejuk.
- Guna hujung sudu atau bendq yang boleh cungkil laksam ni keluar dari loyang...terus gulung dari loyang tersebut hingga habis.
- Kukus lagi adunan laksam tadi shingga habis..
- 3 ekor ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jangan buang..digunakan untuk kuah nanti
- 2 biji bawang sederhana besar
- 2 ulas bawang putih..
- Sedikit je halia
- 1/2 sdu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
- sedikit belacan
- 1/2 periuk santan pekat (agak2 6 org mkn + tambahan)
- Garam
- Gula
- 2 keping asam gelugur
* Ikan yang direbus..diambil isinya sahaja dan air rebusan
* Bawang besar dan bawang putih serta halia dipotong kecik, belacan dan di kisar bersama-sama dengan isi ikan tadi serta masukkan sedikit air rebusan dalam blender supaya senang kisaran..
* Masukkan bahan kisar dalam periuk yang ada santan tadi ..masukkan baki air rebusan ikan
* Kemudian masukkan lada hitam yang ditumbuk halus,asam keping, garam dan gula
* Masak hingga mendidih..dgn api sederhana
Nota: belacan bakar- jika suka masukkan dlm laksam
Ulam-ulaman (Dihiris halus) :
- Kacang panjang
- Timun
- Tauge
- Kobis
- Sambal lada
- Sedikit belacan
- Lada merah
- Cili api merah
- Garam sikit
Selamat Mencuba!
Post a Comment